Sălăjencele se pot înscrie la Şcoala Bonelor

VIDEO

Sălăjencele care nu loc de muncă se pot califica în ocupaţia de babysitter, 168 de locuri fiind disponibile la cursurile care vor fi organizate, în această primăvară, în judeţ, în cadrul programului Şcoala Bonelor. „Împreună cu Fundaţia Romanian Angel Appeal, lansăm astăzi (joi, n.r.) în Sălaj programul Şcoala Bonelor, acesta fiind cel mai amplu program de calificare în meseria de babysitter din România. Avem alocate la nivel de judeţ 168 de locuri, întrucât vor exista şase grupe de cursante, cu câte 28 de locuri fiecare. Cererile de înscrie se pot depune în perioada 18 februarie – 31 martie, iar cursurile vor începe în aprilie”, a declarat directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, Violeta Milaş, joi, într-o conferinţă de presă.
Potrivit sursei citate, cursurile vor dura zece săptămâni şi vor fi gratuite, fiind acreditate de Autoritatea Naţională pentru Calificări. Diplomele oferite cursantelor sunt valabile în toate statele UE. Pot aplica la Şcoala Bonelor femei şomere sau fără ocupaţie, inclusiv eleve, studente sau pensionare, cu vârste cuprinse între 18-64 de ani. “Este vorba de femei care nu au loc de muncă şi nu realizează venituri dintr-o activitate economică sau socială, în baza unui contract de muncă sau în mod independent. De asemenea, femeile trebuie să aibă o stare de sănătate fizică şi psihică bună, care să le facă apte pentru îngrijirea şi supravegherea copiilor şi să nu aibă condamnări pentru care s-a pronunţat o sentinţă judecătorească definitivă”, a declarat Violeta Milaş.
Potrivit sursei citate, femeile care aplică la Şcoala Bonelor trebuie să nu fi fost decăzute din drepturle părinteşti sau să nu le fi fost interzise drepturile părinteşti. “Toate aplicantele vor fi evaluate psihologic, iar cele care vor trece de această evalzare, vor începe cursurile în luna aprilie”, a declarat Violeta Milaş.

Cerere mare pe piaţă

Nu doar sălăjencele şomere vor fi beneficiare ale acestui proiect, ci şi familiile care au copii şi care, din cauza numărului insuficient de locuri în creşe şi grădiniţe, sunt nevoite să apeleze la bone. “Să creşti un copil este cel mai greu lucru. Cere atenţie, grijă şi responsabilitate, iar când alegi o bonă pentru copilul tău este important să ştii că aceasta a urmat cursuri de calificare în ocupaţia de babysitter. De altfel, Şcoala Bonelor oferă o calificare care nu există în nicio unitate de învăţământ din România”, a declarat Violeta Milaş.
Pentru a se înscrie la cursuri, persoanele interesate trebuie să completeze un formular de înscriere şi să includă în dosar următoarele acte: buletin/carte de identitate – original şi copie; certificat de căsătorie, după caz – original şi copie; act de studii (pentru ultima formă de învăţământ absolvită) – original şi copie; unul din documentele: a) copie după talonul de pensie; b) adeverinţă de şomer sau carnet de evidenţă a şomerului; adeverinţă de la primărie pentru persoanele care beneficiază de venit minim garantat; d) adeverinţă de la administraţia financiară că nu realizează venituri; e) adeverinţă de elev sau student. De asemenea, dosarul trebuie să conţină şi o adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie cu precizarea „Clinic sănătos; nu se află în evidenţă cu boli psihice sau boli infecto-contagioase în evoluţie, precum şi un aviz psihologic. Evaluarea psihologică se va realiza gratuit, după verificarea dosarului cu documentele menţionate mai sus. Candidatele care au primit aviz favorabil în urma evaluării psihologice gratuite vor fi contactate pentru a completa dosarul cu documente solicitate în unităţile în care se va efectua practica (după caz cazier judiciar, analize medicale etc.).

Primăriile sălăjene – dezinteresate pe linie

În Sălaj, vor fi şase centre de formare: două în Zalău şi câte unul în Cehu Silvaniei, Şimleu Silvaniei şi comunele Meseşenii de Jos şi Sărmăşag. Un lucru trist remarcat, însă, de iniţiatorii proiectului a fost dezinteresul manifestat la scară largă de primăriile din judeţ faţă de posibilitatea de a oferi sălăjencele şansa de a se califica în meseria de babysitter. Din cele 57 de administraţii locale rurale, receptive au fost doar cele din Meseşenii de Jos şi Sărmăşag, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă Sandu Berceanu, primarul comunei Meseşenii de Jos şi preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Sălaj. “Nu s-au implicat pentru că este mai comod să nu faci nimic decât acţionezi”, a explicat Sandu Berceanu nepăsarea edililor sălăjeni vizavi de cel mai amplu program de calificare în meseria de babysitter din ţară. Nici primarii oraşelor sălăjene nu au fost mai entuziasmaţi, astfel că Şcoala Bonelor va ajunge la Zalău, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei doar pentru că aici DGASPC are centre sociale şi logistică.
Potrivit lui Berceanu, Sălajul are alocată o treime din totalul locurilor disponibile la Şcoala Bonelor în Regiunea de Dezvoltare Nord – Vest şi ar fi putut avea chiar mai multe, dacă primarii şi-ar fi dat cât de cât interesul. “Din totalul de 462 de locuri alocate Regiunii Nord – Vest, o treime sunt în Sălaj. Programul Şcoala Bonelor va fi implementat în cinci din cele şase judeţe din Regiunea de Dezvoltare Nord – Vest, excepţie fiind judeţul Bihor, care nu a răspuns invitaţiei”, a declarat Sandu Berceanu.
Şcoala Bonelor a fost înfiinţată în cadrul programului cu finanţare europeană “Femei pentru femei – Program naţional de acreditare calificare şi acreditare a femeilor în ocupaţia de babysitter”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013.

Leave a Comment